Preview

Izmeritel`naya Tekhnika

Advanced search

Дополнительные исследования источников неопределенности результатов измерений массовой доли влаги в зерне и зернопродуктах с помощью ГЭТ 173-2008 в рамках подготовки к ключевым сличениям

Abstract

The studies to estimate the characteristics of uncertainty of results of moisture content in grain and cereals measurement according to ISO 712-2009 with GET 173-2008 were carried out. We demonstrated that the methods of air heat drying and vacuum heat drying according to ISO 712-2009 allow to obtain comparable results and characteristics of their uncertainty. By means of the methods of mass spectrometry and IR spectroscopy is established that at using methods according to ISO 712-2009 no thermal destruction of grain which from the water molecules were extracted is observed.

About the Authors

М. Медведевских
Уральский научно-исследовательский институт метрологии, Екатеринбург
Russian Federation


С. Медведевских
Уральский научно-исследовательский институт метрологии, Екатеринбург
Russian Federation


Е. Собина
Уральский научно-исследовательский институт метрологии, Екатеринбург
Russian Federation


В. Горшков
Уральский научно-исследовательский институт метрологии, Екатеринбург
Russian Federation


References

1. Горшков В. В. и др. Государственный первичный эталон единиц массовой доли и массовой концентрации влаги в твердых веществах и материалах // Измерительная техника. 2010. № 4. C. 24–27;

2. Gorshkov V. V. e. a. State primary standard of unit of mass fraction and unit of mass concentration of moisture in solid substances and solid fabricated materials // Measurement Techniques. 2010. V. 53. N 4. P. 386–390.

3. ISO 712–2009. Cereals and cereal products – Determination of moisture content – Reference method.

4. Коряков В. И. и др. Разработка стандартных образцов массовой доли влаги и белка в зерне и зернопродуктах // Измерительная техника. 2011. № 10. С. 62–65;

5. Koryakov V. I. e. a. Development of standard samples of mass fractions of moisture and protein in grain and grain products // Measurement Techniques. 2012. V. 54. N 10. P. 1198–1202.

6. ISO Guide 35:2006. Reference materials – General and statistical principles for certification.

7. Гинзбург А. С. Основы теории и техники сушки пищевых продуктов. М.: Пищевая промышленность, 1973.

8. Секанов Ю. П. Влагометрия сельскохозяйственных материалов. М.: Агропромиздат, 1985.

9. Митчелл Дж., Смит Д. Акваметрия. М.: Химия, 1980.

10. Дерягин Б. В. и др. Вода в дисперсных системах. М: Химия, 1989.

11. Крищенко В. П. Ближняя инфракрасная спектроскопия. М.: Изд. дом КРОН-пресс, 1997.

12. Furmaniak S. e. a. Searching the most optimal model of water sorption on foodstuffs in the whole range of relative humidity // Food Res. Int. 2009. V. 42. P. 1203–1214.

13. Чураев Н. В. Физикохимия процессов массопереноса в пористых твердых телах. М.: Химия, 1990.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   . Izmeritel`naya Tekhnika. 2012;(9):66- 69. (In Russ.)

Views: 79


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0368-1025 (Print)
ISSN 2949-5237 (Online)